Testiranje sistema ponovne uporabe pohištva za javne ustanove 

reciklirana miza

V okviru izvajanja projekta NovIKroG aktivno sodelujemo z Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo Republike Slovenije pri spodbujanju krožnih in zelenih javnih naročil.  Na prvi konferenci o zelenem javnem naročanju, ki je potekala v oktobru 2022, smo partnerji projekta NovIKroG predstavili pobudo za izvedbo analize potreb pohištva v javnih institucijah, z namenom, da se lahko sektor, ki opravlja dejavnost zbiranja, obnove in ponovne uporabe pohištva primerno organizira in da se poveča nakupovanje pohištva iz ponovne uporabe v javnih institucijah. 

Z namenom pridobivanja vpogleda smo ustvarili anketo za analizo potreb javnih zavodov na področju pohištva. Anketa je bila konec oktobra poslana na 1182 e-naslovov javnih institucij preko ministrstva. Povezavo do ankete lahko najdete tukaj.

Prejeli smo 20 odgovorov, rezultati ankete pa so naslednji:

Večina anketirancev je izrazila potrebo po pisarniških stolih, pisalnih mizah in pisarniških omarah. Skupno smo zabeležili povpraševanje po približno 50 pisalnih mizah, 80 omarah ter 150 rabljenih pisarniških stolih.

Večina anketirancev (45%) je izrazila pripravljenost, medtem ko je še dodatnih 40% navedlo, da so morda pripravljeni naročiti obnovljeno pohištvo ali opremo iz ponovne uporabe. Le 15% vprašanih je izjavilo, da niso pripravljeni naročiti takšne opreme.

Ključni dejavniki pri odločitvi za naročanje pohištva iz ponovne uporabe so, da je cenovno ugodnejše od novega pohištva, da se dobro ujema z obstoječo opremo ter da dobavitelj zagotavlja prevoz in montažo.

Piškotek

Na našem spletnem mestu za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporabljamo piškotke. Preberi več